viernes, 18 de diciembre de 2020

ELS ORÍGENS DE LA PILOTA EN LLÍRIA

 

Després de estar preguntant a la meua família no he pogut trobar cap testimoni de que algun dels meus familiars haja tingut relació amb el món de la pilota ja que la meua família ve de un si humil on els meus avis de de joves van haver de treballar ja que quan eren xicotets va esclatar la guerra civil i el meu poble va sofrir alguns incidents amb bombes que deixaven caure i molts edificis emblemàtics van ser destruïts per aquestes com per exemple el trinquet antic. Com he dit els meus avis no van tenir molt de temps per a practicar deports més enllà de la feina que realitzaven a l’horta, i en el cas dels meus pares no han practicat tampoc pilota, el meu pare va jugar a futbol uns pocs anys. Alguna volta ha anat a veure partides de trinquet al poble però mai s’ha aficionat.  

Així que me centrat en preguntar per la popularitat de la pilota al meu poble. Y he descobert que en un moment en el qual el deport més popular al meu poble era el basquet, ja que el primer equip jugava en la primer divisió nacional,   un grup de persones va recollir milers de firmes i es van obsessionar en que l’ajuntament invertirà en el deport autòcton de la nostra terra i van aconseguir que s’alçara el Trinquet municipal de Llíria.  El trinquet de Llíria manté una sòlida activitat, organitza campionats locals i comarcals d'aficionats, sosté una escola de pilota que aposta per la gent jove en les partides de semiprofesionals i fins s'apunta als campionats d'aficionats de «galotxa».

 




 

 La Pilota Valenciana va ser un esport molt popular per als nostres avantpassats. Es jugava majoritàriament als carrers fins que es va prohibir i, a partir d'aquest moment, sols es jugava als trinquets provocant una disminució del públic. A més a més, en alguns pobles es va deixar de jugar perquè no tots tenien trinquet. Aquests fets varen ser un detonant pel qual s'ha anat perdent l'afició d'aquest esport. Altre possible problema, personalment pense que és el fet pel qual sols jugaven els homes, així doncs, durant molt de temps, les dones sols feien la funció, de públic, ja que aquestes jugaven a altres jocs com són la corda, el sambori, la goma, entre altres.

 

    Des de temps enrere, com hui en dia, la Pilota Valenciana es podria haver fomentat a les escoles, perquè així l'alumnat conegués una part de cultura i d'història, i un esport nou. Així doncs, per posar-la en pràctica a aquestes institucions, no caldria modernitzar-la si no promoure-la. Y una gran oportunitat per a fomentar que la pilota torne a gaudir de popularitat la tenim a les escoles de la nostra comunitat.

 

    Junt a la Pilota, els jocs tradicionals també s'han deixat de costat degut a la escassa pràctica d'aquests, l'aparició de les tecnologies, les quals s'han desenvolupat a gran escala durant poc de temps i, la centració amb els esports populars. D'aquesta manera, trac com a conclusió que al fi i a la cap, els esports i els jocs són els mateixos tant abans com ara, el problema ve quan no es practiquen.


Finalment he decidit deixa-vos ací la 3ª partida de la final de escala i corda del 07/08 que es va disputar al trinquet del peu poble per si voleu fer una ullada i aprendre més d'aquest deport.



2 comentarios:

  1. Bon dia Raúl, jo tampoc he trobat cap antecedent pilotari la veritat. Pel que fa a la teua entrada, aquesta resulta enriquidora ja que ens contes els orígens de la pilota en Llíria.

    Tot i això, hi ha algunes petites errates de redacció que cal tenir en compte com: algunes “y” que deurien de ser “i”, el primer paràgraf d’aquesta entrada té 9 línies i únicament 2 punts (faltarien alguns més o altres signes de puntuació), etc.

    Aquesta entrada doncs és de 8. Continua esforçant-te, ànim que no queda res!

    ResponderEliminar
  2. Hola Raúl!
    Com bé ha apuntat Laura hi han algunes errades en la redacció, no obstant això, m'ha paregut molt interessant llegir sobre com va sorgir la pilota a Llíria. A més, la partida d'escola i corda concorda amb l'explicació que anteriorment has realitat.
    La meua nota és d'un 7.5.

    ResponderEliminar

REFLEXIÓ I AVALUACIÓ BLOC CRISTINA

  Després del viscut i a partir dels dos articles de l'aula virtual que nomene a continuació i que han sigut la base teòrica del bloc. C...